تفاوت بازاریابی و فروش در چیست؟ | تعریف بازاریابی | تعریف فروش

اگر شما هم کسب و کاری دارید یا به حوزه کسب و کار علاقه مندید، حتما به مفاهیم “بازاریابی” و “فروش” برخورد کرده اید. بسیاری از افراد، کلمات بازاریابی و فروش را در صحبت های روزمره خود به عنوان مترادف و گاه به جای هم به کار میبرند. بازاریابی و فروش، هر دو فرآیندی تجاری هستند و بر افزایش تعداد مشتری و درآمد زایی تاثیر میگذارند. پس بهتر است که با مفاهیم و تفاوت های آن آشنا شوید.
فروش (selling) به چه معناست؟
فروش در لغت نامه به معنای “فروخت و مبادله چیزی به پول نقد” است. در حوزه کسب و کار هم فروش کم و بیش به همین معناست. فروشنده شخص و یا سازمانی است که با مذاکره و فن بیان کالا یا خدمتی را در عوض پول به مشتریان عرضه می کند. چند ویژگی از فروش را در ادامه بیان می کنیم:
- هدف آن تبدیل محصول به پول
- لازمه ی حفظ بقای شرکت
- تعامل یک به یک با مشتری برای متقاعد سازی
- نگاه از درون به بیرون
- تبدیل مشتریان بالقوه به مشتریان بالفعل
- روندی کوتاه مدت
- تمرکز فروش بر زمان حال
بازاریابی (marketing) به چه معناست؟
بازاریابی یا مارکتینگ تعریف بسیار گسترده ای دارد و دانستن آن مهم است. اگر معنی آن را به درستی درک کنیم، متوجه میشویم که دقیقا به دنبال چه هستیم.
برایان تریسی بازاریابی را اینطور تعریف میکند:
“بازاریابی معنای هنر و علم تشخیص خواسته ها و نیازهای واقعی مشتریان فعلی و مشتریان آینده و سپس خلق و ایجاد محصولات و خدماتی است که نیازهای خاص مشتریان مذکور را تامین کند.”
بازار به طور مداوم در حال تغییر است و میتوان گفت انجام یک بازاریابی صحیح ما را برای این تغییرات و نیازهای جدید آماده میکند. از ویژگی های بازاریابی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تولید جرقه خرید در مشتری
- مشخص کردن مسیر کلی شرکت و محصولات
- تعامل یک نفر با چند نفر
- نگاه از دید مشتری به محصول
- توسعه و ارتقا محصولات و درک نیاز مشتری
- تمرکز بازاریابی بر زمان آینده
کدام یک بهتر است؟ بازاریابی یا فروش؟
با بررسی این دو مفهوم متوجه شدیم تمرکز فروش بر روی حال و سودآوری است که عامل مهمی در حفظ بقای شرکت است. اما بازاریابی نگاه طولانی مدتی دارد و هدف اصلی آن درک نیازهای مشتری و جامعه و سوق دادن آنها به سمت محصولات است.
اگر شما کسب و کار تازه ای دارید بهتر است برای حفظ و بقای آن با تمرکز بر “فروش” شروع کنید. اما پس از مدتی ادامه راه بدون همکاری بازاریابی با فروش، ممکن نیست.
درست است که فروش نیروی لازم برای ادامه راه را تامین میکند اما پس از مدتی شما به مشتریان و محصولات جدیدی نیاز دارید که بدون بازاریابی به آن دست نمی یابید. به این نکته هم توجه کنید که نباید مسئولیت این دو بخش با یک نفر یا یک تیم باشد زیرا هر بخش نیاز به مهارت ها و استراتژی جدایی دارد.
کار تیم فروش نقطه پایانی بر تلاش های تیم بازاریابی و تلاش های تیم بازاریابی نقطه شروعی برای رشد تیم فروش است. اگر به این دو بخش به اندازه کافی اهمیت بدهید، می توان موفقیت را تضمین کرد.
سعی میکنیم در ادامه بیشتر درباره ی فروش و بازاریابی بنویسیم. اگر شما هم بعد از خواندن این مطلب احساس کردید به مشاوره برای کسب و کارتان نیاز دارید، میتوانید از کمک مشاوران ما در کریت آکادمی استفاده کنید. منتظر نظرات شما در این زمینه هستیم.